Flipkart.com
Showing posts with label BANK EXAM PAPERS. Show all posts
Showing posts with label BANK EXAM PAPERS. Show all posts

Friday, November 4, 2011

UBI P.O. General Awareness Exam Paper

1Q. Very often we see in the advertisements published by Financing Institutes/Agencies stating that their products are given high or average Ratings. These Rating Agencies classify bonds/investments in how many categories ?
1. Low Risk
2. Average Risk
3. High Risk
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (D)

2Q. As per the reports published in various newspapers/journals etc. the economic map of the world is being redesigned. What is/are the new emerging trends of this new economic map of the world ?
1. With India and Asia at the forefront the centre of economic gravity has shifted to East.
2. Emerging markets, with India among the leaders, are growing faster than old established markets.
3. Central banks of the countries have recognized that case-by-case liquidity solutions are not the answers and a market wide and globally synchronized approach is needed to solve the present crisis.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (A)

3Q. As per the decision taken by the Govt. of India, the exporters of which of the following products to USA and European countries will get an incentive of 2% on their exports ?
1. Leather goods
2. Garments
3. Software
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) All 1, 2 and 3
Answer : (D)

4Q. Which of the following is/are the key features of Indian Economy which were highlighted during the presentation of the Interim Budget 2009-10 ?
1. Despite global financial crisis the GDP growth rate in current financial year has been 7•1 per cent.
2. Indian economy was adjudged as second fastest growing economy in the world
3. A provision of Rs. 100 crores is made in the annual plan 2009-10 for setting up Unique Identification Authority of India.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (D)

5Q. Many a times we read a term in financial news papers ‘SEPA’. What is the full form of the term ?
(A) Single Exchange Processing Agency
(B) Single Euro Payments Area
(C) Single Electronic Processing Agency
(D) Super Electronic Purchase Agency
(E) None of these
Answer : (B)

6Q. As per the newly launched ‘Indira Gandhi National Widow Pension Scheme’ a monthly pension will be given to the widows. What will be the amount of the pension ?
(A) Rs. 200
(B) Rs. 400
(C) Rs. 600
(D) Rs. 800
(E) None of these
Answer : (A)

7Q. As per the decision taken by the Govt. of India all the Public Sector Banks (PSBs) will be recapitalised over the next two years so that they can maintain a Capital Adequacy Ratio (CAR) of ……….
(A) 9%
(B) 12%
(C) 11%
(D) 22%
(E) None of these
Answer: (B)

8. As per the Industrial Development Report 2009 India’s rank in Industrial Development was 54 on the Development Index. Which of the following organizations/agencies compiles Industrial Development Index of the world ?
(A) International Labour Organisation
(B) United Nations’ Industrial Development Organisation
(C) World Bank
(D) World Trade Organisation
(E) The Economic and Social Council of UNO
Answer : (B)

9Q. As per the news published in major news papers/magazines the International Finance Corporation has offered a loan for providing clean drinking water to 30 lakhs people in rural India. What is the amount of the loan ?
(A) 5 million US $
(B) 10 million US $
(C) 15 million US $
(D) 20 million US $
(E) None of these
Answer : (C)

10Q. The merger of which of the following two Indian companies took place in recent past which is termed as “Largest ever merger in India’s Corporate History” ?
(A) Nuclear Power Corporation and National Thermal Power Corporation
(B) State Bank of India and its seven associate banks
(C) Hind Aluminium Company and Century Mills
(D) Tata Motors and Ashok Leyland
(E) Reliance Industries and Reliance Petroleum Ltd.
Answer : (E)

11Q. As per the agreements signed by the Nuclear Power Corporation of India Ltd. (NPCL) and National Thermal Power Corporation (NTPC) a joint Venture will be launched for setting up various Nuclear Power Plants in India. If this is materialized all these establishments will be required to function necessarily under the framework of which of the following existing acts ?
1. Industrial Disputes Act
2. Monopolies and Restrictive Trade Practices Act
3. Atomic Energy Act
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (C)

12Q. As we all know more and more countries/organizations are now going for Non-Cash Transactions and accordingly Banks have launched many new products in the market for the same. Which of the following products is a non-cash transaction product ?
(A) Only ATM Card
(B) Only Credit Card
(C) Only Prepaid Card
(D) Only Debit Card
(E) All are non-cash transaction products
Answer : (E)

13Q. The Prime Minister of India while addressing a meeting of top industrialists of India in March 2009 advised the RBI to further cut interest rates. Which of the following is/are the reasons owing to which the Prime Minister who himself is an economist gave this advise to RBI ?
1. All major economies of the world are passing through a crisis situation. Prime Minister wants RBI to take preventive measures to save Indian economy.
2. In India ample liquidity is available in the market but there are no takers.
3. Inflation is at a comparatively low level at present in the country
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 2 and 3 only
(D) Only 3
(E) None of these
Answer : (A)

14Q. As per the reports published in the newspapers India has signed an agreement to supply its Dhruv Advanced Light Helicopter (ALH) to ……….
(A) Mauritius
(B) Bangladesh
(C) Nepal
(D) Zimbabwe
(E) Vietnam
Answer : (A)

15Q. Which of the following is/are TRUE about the present situation of Sugar Market in India which has undergone a dramatic change in last 12 months ?
1. From being a major exporter of sugar, India is desperately looking for imports today to meet its domestic needs.
2. Domestic prices have spurted by 60-70 per cent with no sign of respite.
3. The present situation is largely due to sharp contraction in cane acreage in the country.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (D)

16. As per the recent reports, the per capita Income of the country has gone up during 2008-09. What is the per capita income at present ?
About ……….

(A) Rs. 15,000
(B) Rs. 33,000
(C) Rs. 40,000
(D) Rs. 23,000
(E) Rs. 53,000
Answer : (C)

17Q. A major Financial Newspaper while writing about the present status of economy in India wrote “the outlook in the agricultural sector gives room for optimism”. What does it really mean ?
[Pick up most appropriate statement(s)]
1. Agricultural Sector which was not playing any significant role in Indian economy is now growing very fast and significantly.
2. Agricultural sector is not going to play any major role in economy as its progress is still very slow.
3. Govt. will not require to provide any boost up package to agricultural sector as it is likely to be satisfactory this year.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Either 1 or 3
(E) None of these
Answer : (C)

18Q. While addressing a conference of Bankers and top Industrialists, the Prime Minister made a statement that “Domestic Credit Flow for Productive Needs had to be maintained at a reasonable Cost”. What does it really mean ?
(Pick up the most appropriate statements).
1. Banks should further raise their deposit base and provide very low cost credit to Industry which is badly in need of the same.
2. Banks should neither reduce their lending rates further nor increase the rates on deposits as this may create a critical imbalance in the financial/money market of the country.
3. Banks should see that ample credit is provided to the industries at an affordable cost without diluting the credit norms.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) None of these
Answer : (C)

19. A major financial newspaper recently published a report wherein it is said that “the Govt. was aware of the problems in certain sectors, particularly where Export Dependence was High.’ Keeping general trend of India’s present economic situation in mind how would you interpret the above statement ?
[Pick up the most appropriate statement(s)].
1. The industry which produces mainly for export purposes is not doing well at present and needs Govt. support.
2. The industry which imports raw material and exports processed goods is in very bad shape these days. Govt. wishes to help them so that they can come out of it.
3. Indian exports were never in comfortable situations and this year they are in their worst situation. Govt. knows it but cannot help.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) None of these
Answer : (A)

20Q. Who amongst the following is an Economist of international fame and was in news recently ?
(A) John Key
(B) Paul Krugman
(C) Nicolas Sarkozy
(D) Mohamed Elbaradei
(E) Mohamed Nasheed
Answer : (B)

21Q. Which of the following taxes is not levied by the Union Govt. ?
(A) Customs
(B) Corporate Tax
(C) Land Revenue
(D) Income Tax
(E) Surcharge on Income Tax
Answer : (C)

22Q. Service Tax was introduced in India for the first time in the year ……….
(A) 1990-91
(B) 1991-92
(C) 1994-95
(D) 1980-81
(E) 2000-01
Answer : (C)

23Q. Which of the following countries launched world’s first satellite for monitoring Greenhouse Gases ?
(A) USA
(B) Britain
(C) Japan
(D) China
(E) India
Answer : (C)

24Q. Which of the following countries launched its indigenous Satellite ‘Omid’ in February 2009 ?
(A) Spain
(B) Australia
(C) Turkey
(D) China
(E) Iran
Answer : (E)

25Q. The Govt. of India allowed the Income Tax Department to set up its centralized IT processing centre in ……….
(A) Bangalore
(B) Chennai
(C) Mumbai
(D) Kolkata
(E) Hyderabad
Answer : (A)

26Q. As per news reports MTNL recently launched it “3G Services” and became the first telecom operator to launch the same in India. What is the full form of ‘G’ in 3G ?
(A) Global
(B) Generation
(C) Growth
(D) Gravity
(E) None of these
Answer : (B)

27Q. India recently signed an agreement with which of the following countries so that it can import Uranium from it ?
(A) China
(B) Tunisia
(C) Brazil
(D) Taiwan
(E) None of these
Answer : (E)

28Q. The annual meeting of the world Economic Forum was organized in January–February 2009 in ……
(A) Davos
(B) Brasilia
(C) Washington DC
(D) London
(E) Tokyo
Answer : (A)

29Q. What is the minimum support price announced by the Govt. of India for Rabi crops of wheat ?
(A) Rs. 900 quintal
(B) Rs. 950 quintal
(C) Rs. 1,000 quintal
(D) Rs. 1,080 quintal
(E) Rs. 1,200 quintal
Answer : (D)

30Q. Which of the following is/are the highlights of the ‘project Snow Leopard’ launched in recent past ?
1. It is launched to safeguard and conserve India’s unique natural heritage and high altitude wild life.
2. The project is launched to make another hitech permanent Lab on South pole.
3. It is nothing but a project to protect snow leopards found in Himalayan region which is facing the fear of extinction.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) None of these
Answer : (A)

31Q. Which of the following has now became the Third Largest Economy of the World ?
(A) Brazil
(B) India
(C) China
(D) Japan
(E) Russia
Answer : (C)

32Q. Ms. Johanna Sigurdardottir has taken over as the first women Prime Minister of ……
(A) Brazil
(B) Iceland
(C) Peru
(D) New Zealand
(E) Tunisia
Answer : (B)

33. Govt. of India has decided to set up two more All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) like institutes in near future. These new institutions would be established in ……….
(A) West Bengal and Uttar Pradesh
(B) Haryana & Punjab
(C) Punjab & Tamil Nadu
(D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(E) Gujarat and Maharashtra
Answer : (A)

34Q. Duleep Trophy is associated with the game of ……….
(A) Hockey
(B) Badminton
(C) Football
(D) Lawn Tennis
(E) Cricket
Answer : (E)

35Q. Who amongst the following is the winner of Saraswati Samman 2008 ?
(A) Gulzar
(B) Nida Fazli
(C) Srilal Shukla
(D) Govind Mishra
(E) Lakhmi Nandan Bora
Answer : (E)

36. Who amongst the following is the New Prime Minister of Israel after the general election held there in recent past ?
(A) Lieberman
(B) Tzipi Livini
(C) Shimon Peres
(D) Benjamin Netanyahu
(E) None of these
Answer : (D)
37Q. Who amongst the following is the highest Wicket taker in the history of cricket ?(Both ODI and Test Cricket)
(A) Wasim Akram
(B) Anil Kumble
(C) Stephan Fleming
(D) Shane Warne
(E) Muttiah Muralidharan
Answer : (E)

38Q. Which of the following commissions set up by the President of India decides the distribution of tax incomes between the Central and State Govts. ?
(A) Central Law Commission
(B) Pay Commission for Govt. Employees
(C) Administrative Reforms Commission
(D) Planning Commission
(E) Finance Commission
Answer : (E)

39Q. Who amongst the following became the first Indian to win ‘Golden Globe Award 2009’ ?
(A) Shivkumar Sharma
(B) Anu Malik
(C) Zakir Hussain
(D) A. R. Rahman
(E) None of these
Answer : (D)

40Q. Sania Mirza won the Mixed Doubles of which of the following tennis matches alongwith Mahesh Bhupati ?
(A) US Open 2009
(B) Australian Open 2009
(C) South Africa Tennis Open 2009
(D) ATP Challenger Tennis Championship 2009
(E) None of these
Answer : (B)

41Q. We very frequently read about the activities of the Foreign Exchange Market in newspapers/magazines. Which of the following is/are the major functions of the same ?
1. Transfer of purchasing power from domestic to foreign market.
2. Providing credit for financing foreign trade.
3. Power to purchase gold from foreign countries as most of the nations still work on Gold Standards.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2 only
(E) Both 2 and 3 only
Answer : (D)

42Q. Who amongst the following players won the National Shooting Championship held in January 2009 ?
(A) Abhinav Bindra
(B) Omkar Singh
(C) Gurpreet Singh
(D) Anjali Bhagwat
(E) None of these
Answer : (E)

43Q. Who amontst the following is the author of the book “Termites in the Trading system” ?
(A) M. S. Swaminathan
(B) Jagdish Bhagwati
(C) Jaswant Singh
(D) M. Chelapati Rao
(E) None of these
Answer : (B)

44Q. The Govt. of India recently introduced Money Laundering Bill 2009. Under the bill which of the following agencies is empowered to search the premises after the offence is committed and a case is filed ?
(A) Income Tax Department
(B) Vigilance Department of the Reserve Bank of India
(C) Enforcement Directorate
(D) Central Bureau of Investigation
(E) None of these
Answer : (C)

45Q. Which of the following is/are the components of the Fiscal Deficit ?
1. Budgetary Deficit
2. Market Borrowings
3. Expenditure made from Pradhan Mantri Rahat Kosh
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Answer : (A)

46. Which of the following is the Trophy/Cups associated with the game of Hockey ?
(A) Derby
(B) Agha Khan Cup
(C) Merdeka
(D) Vizzy Trophy
(E) Rovers Cup
Answer : (B)

47Q. Which of the following is not a Welfare scheme launched by the Govt. of India ?
(A) Village Grain Bank Scheme
(B) Sampoorna Gramin Rozgar Yojana
(C) Annapurna Scheme
(D) Midday Meal Scheme
(E) Bharat Nirman Yojana
Answer : (E)

48Q. Which of the following are the instruments of Credit Control in the hands of the RBI ?
1. Lowering or raising the discount and interest rates.
2. Raising the minimum support price of the major agro products.
3. Lowering or raising the minimum cash reserves maintained by the commercial banks.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3 only
(E) Both 2 and 3 only
Answer : (C)

49Q. Who amongst the following is the author of the Book “Dreams from My Father : A Story of Race and Inheritance” ?
(A) Barack Obama
(B) John Evans Aatta Mills
(C) Nelson Mandela
(D) Danny Boyle
(E) None of these
Answer : (A)

50Q. Which of the following programmes was launched to further improve the facilities of irrigation in rural India ?
(A) National Social Assistance programme
(B) Construction of Kiosks for poors
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Annapurna Scheme
(E) National Watershed Development Programme
Answer : (E)

Monday, October 3, 2011

GURGAON GRAMIN BANK PO EXAM 2010 SOLVED PAPER

GENERAL AWARENESS


1. Which of the following is a programme to provide electric connections to those living below poverty line ?
(A) MPLADS
(B) Kutir Jyoti
(C) Ganga Kalyan Yojana
(D) Sangam Yojana
(E) None of these
Ans : (B)


2. As per the guidelines issued by the SEBI the Permanent Account Number (PAN) is a must for which of the following ?
(A) Demat Accounts
(B) All Saving Banks Accounts
(C) All Housing Loan Accounts
(D) All Current Accounts
(E) None of these
Ans : (A)


3. For getting National Old Age Pension the age of the person should not be less than—
(A) 50 years
(B) 55 years
(C) 58 years
(D) 60 years
(E) 65 years
Ans : (E)


4. Many a times we read about the priority sector in newspapers. Which of the following is/are considered segment(s) of Priority Sector in India ?
1. Agriculture
2. Small Scale Industry
3. Textile Industry
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (A)


5. The average size of holdings in India is about 2 hectares or 5 acres. What problems do farmers normally face due to this ?
1. Proper irrigation facilities are not possible for these farms.
2. Scientific and advanced techniques are very expensive for these farms.
3. It does not pose a problem for them. These farms are ideal in size. Hence all sorts of advanced methods can easily be used for them.
(A) Only 1
(B) Only 2 is correct
(C) Only 3 is correct
(D) Both 1 and 2 are correct
(E) None is correct
Ans : (B)


6. Which of the following is considered a technological factor in the productivity of agricultural land ?
(A) Inadequate irrigation facilities
(B) Size of holding
(C) Pattern of Land Tenure
(D) Type of marketing facilities in the area
(E) All the above
Ans : (A)


7. Many times we read a term ‘Free Market’ in newspapers. What does it mean ?
[Pick up the correct statement(s)]
1. It is a market where pricing is driven by the laws of supply and demand.
2. In free market things are available without restraints of the government
3. In such markets goods are free from extraneous influences such as tariff or quotas.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) 1 and 2 both
(E) 1, 2 and 3 all
Ans : (E)


8. Earlier it was thought safe to allow each financial institution to carry out only one type of financial service. But now banks are selling shares, insurance companies can sell banking services.
These new financial conglomerates are colloquially referred to as—
(A) Multinationals
(B) Financial supermarkets
(C) Market regulators
(D) Brand Promoters
(E) None of these
Ans : (B)


9. Marketing of agro products and also of the cottage industry is most important for economic development. Which of the following should be the major consideration for the marketing of rural products ?
(A) Proper storing facility only
(B) Proper holding capacity only
(C) Adequate and cheap transport facility only
(D) Small number of intermediaries only
(E) All the above are needed
Ans : (E)


10. Many people travel to different parts of India to work as agricultural labour as the wages given to them are different in different parts. Which of the following is/are determining factor(s) in deciding the structure of agricultural wages in India ?
1. Land to Labour ratio i.e. The number of people employed on a land holding of a particular size.
2. Nature of crop sown on the land. Food crops do not attract good wages whereas commercial crops do.
3. Nature of the area as a high productivity area will have higher wages and vice-versa.
(A) Both 1 and 2
(B) Both 1 and 3
(C) Only 2
(D) All 1, 2 and 3
(E) None of these
Ans : (D)


11. The structure of the financial system in India can be divided into many segments. Which of the following is not one of these segments ?
(A) Industrial Finance
(B) Agriculture Finance
(C) Developmental Finance
(D) Government Finance
(E) Personal Finance
Ans : (E)


12. Which of the following statements about the changes in cropping patterns is/are correct ?
1. The Govt. of India can influence crop pattern through legislative and administrative measures.
2. The Cropping pattern normally depends upon the climatic conditions of the area.
3. As 80% of the agro products are being exported from India the cropping pattern depends upon the WTO stipulations in the field.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 2 are correct
(D) Only 2 and 3 are correct
(E) All 1, 2 and 3 are correct
Ans : (E)


13. The Head of the Hindu Undivided Family (HUF) is called—
(A) Swami
(B) Karta
(C) Bharta
(D) Agraj
(E) Jyeshthi
Ans : (B)


14. The Banking Industry and financial sector in India has come a long way in the past few years. Which of the following were the major drawbacks of the banks in India, inherited from the British Raj owing to which the Govt. of India decided to nationalize them in 1969 and put them through a series of reforms again ?
1. Interlocking of directorship of big business houses.
2. Paucity of credit to socially and economically important sectors of the economy.
3. Shortage of trained manpower to handle the major task of economic development.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)


15. A national policy to provide rural credit was launched by the Govt. of India in general and by RBI and NABARD in particular. Which of the following cannot be considered as one of the objectives of this National Policy ?
1. To ensure timely and increased flow of credit to the rural sector.
2. To make available credit facilities to every region of the country so that there are no regional imbalances.
3. To establish a well organized network of informal/non institutional credit system in the country.
(A) Only 1
(B) Both 1 and 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (C)


16. Under Bharat Nirman Programme of the Govt. of India action is proposed in various areas. Which of the following is not one of these areas ?
(A) Irrigation
(B) Rural Roads
(C) Rural Housing
(D) Rural Water Supply
(E) Rural Employment
Ans : (E)


17. Which of the following is the name of the legislation, which provides employment to the poors in remote areas of the country ?
(A) NREGA
(B) POTA
(C) FEMA
(D) COFEPOSA
(E) None of these
Ans : (A)


18. The Reserve Bank of India issues coins and notes of various denominations. At present RBI does not issue coins of which of the following denominations ?
(A) 10 paise
(B) 25 paise
(C) 50 paise
(D) 1•00 Rupee
(E) 5•00 Rupee
Ans : (A)


19. Many a times we come across a term ‘Know Your Customer’ in area of banking transactions. Which of the following is the main purpose of issuing Know Your Customer guidelines by the RBI ?
(A) To provide better customer service
(B) To keep a check on money laundering
(C) To bring more and more people in the Income Tax net
(D) To make high value transactions faster
(E) None of these
Ans : (B)


20. Which of the following is not correct about the various targets set for 11th Five Year Plan ?
(Whole plan period 2007-12).
(A) Farm sector growth to be increased to 8%
(B) GDP growth rate to be increased to 10%
(C) Create 7 Crore new jobs
(D) Literacy rate is to be increased to 80%
(E) Reduction in unemployment amongst the educated youth
Ans : (A)


21. Many a times we come across a term read as ‘GM’ in reference to certain crops. What is the full form of the term ‘GM’ ?
(A) Geographically Moderated
(B) Genetically Modified
(C) Globally Marketed
(D) Grown after Modifications
(E) None of these
Ans : (B)


22. Many a times we see a term in newspapers ‘IPO’. What is the full form of the same ?
(A) Indian Public Offer
(B) Institutional Purchase Offer
(C) Industrial Purchase Order
(D) Indian Purchase Offer
(E) Initial Public Offer
Ans : (E)


23. Which of the following is not the part of the Charter of the National Rural Health Mission (NRHM) ?
1. NRHM has to pay special attention to 18 States, which have weak Public Health Indicators.
2. Mission provides for appointment of Accredited Social Health Activist (ASHA) in each one of four metros so that these metros become free from Polio, Malaria, and HIV infections by 2010 ?
3. It aims at effective integration of Private Sector in health sector so that government burden can be reduced to the level of mere policy maker.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 2 and 3
(D) Only 3
(E) Both 1 and 3
Ans : (C)


24. Who amongst the following had said ‘small aim is crime’ ?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Lal Bahadur Shastri
(C) Smt. Indira Gandhi
(D) Dr. A. P. J. Kalam
(E) Dr. Manmohan Singh
Ans : (D)


25. The rate on which banks lend to RBI is known as—
(A) CRR
(B) PLR
(C) Bank Rate
(D) REPO Rate
(E) SLR
Ans : (A)


26. Which of the following name is not associated with the insurance business in India ?
(A) Bajaj Allianz
(B) LIC
(C) GIC
(D) Tata AIG
(E) GE Money
Ans : (E)


27. Which of the following awards is given for excellence in the field of sports ?
(A) Kalidas Samman
(B) Dhyanchand Award
(C) Shram Vir Award
(D) Shanti Swarup Bhatnagar Award
(E) None of these
Ans : (B)


28. Which of the following does not represent the name of a bank working in India ?
(A) YES
(B) HDFC
(C) TATA
(D) Kotak Mahindra
(E) Axis
Ans : (C)


29. Who amongst the following addresses the nation on the Independence Day from the ramparts of the Red Fort, Delhi ?
(A) President of India
(B) UPA Chair person
(C) Speaker of the Lok Sabha
(D) Prime Minister of India
(E) None of these
Ans : (D)


30. Which of the following is considered an informal method of getting credit/finance ?
(A) Internet Banking
(B) Branch visits
(C) Going to money lenders
(D) Tele Banking
(E) All of these
Ans : (C)


31. Which of the countries represent letter ‘C’ in the category known as BRIC countries ?
(A) Canada
(B) Chile
(C) Cuba
(D) Croatia
(E) China
Ans : (E)


32. Nobel Prizes are not given for the performance in the area of—
(A) Literature
(B) Physics
(C) Chemistry
(D) Music
(E) Medical Science
Ans : (D)


33. Which of the following countries has not made any significant investment in India ?
(A) Japan
(B) USA
(C) Nepal
(D) Britain
(E) France
Ans : (C)


34. Twenty-20 matches are played in the game of—
(A) Hockey
(B) Football
(C) Badminton
(D) Tennis
(E) Cricket
Ans : (E)


35. Which of the following is known as Plastic money ?
1. Demand Draft
2. Credit Card
3. Debit Card
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 2 and 3
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (D)


36. In which of the following Hindi films actor Shahrukh Khan has played the role of a Hockey Coach ?
(A) Guru
(B) Chak De India
(C) Om Shanti Om
(D) Jab We Met
(E) None of these
Ans : (B)


37. Which amongst the following nations is not a member of the SAARC ?
(A) Bangladesh
(B) Bhutan
(C) Nepal
(D) Maldives
(E) South Africa
Ans : (E)


38. Which of the following organizations/bank has done a commendable work in the field of micro finance and was awarded Nobel Prize also in the past ?
(A) Gramin Bank of Bangladesh
(B) CRY
(C) ASHA
(D) NABARD
(E) None of these
Ans : (A)


39. Which of the following is not a Public Sector Unit/Undertaking/ Agency ?
(A) ECGC
(B) SEBI
(C) SIDBI
(D) Axis Bank
(E) BHEL
Ans : (D)


40. The European Union has adopted which of the following as a common currency ?
(A) Dollar
(B) Dinar
(C) Yen
(D) Peso
(E) Euro
Ans : (E)


41. Various Govt. agencies/organizations are given responsibilities for implementing various policies/decisions of the Govt. of India. Policies about credit flow to the agricultural/priority sector are framed/implemented through which of the following apex bodies ?
(A) ECGC
(B) NABARD
(C) UTI
(D) IDBI Bank
(E) None of these
Ans : (B)


42. Which of the following is not a foodgrain ?
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Maize
(D) Jowar
(E) Cotton
Ans : (E)


43. Many a times we read in newspapers about ‘Financial Inclusion’. What does it really mean ?
[Pick up correct statement(s)]
1. Allow the merger and acquisition of banks so that only few big banks exist and continue to cater to the need of corporate sector.
2. Expending the network of banks in such a way that people from lower strata of society also get the benefit of services provided by banks.
3. Providing Insurance cover to each and every citizen so that he/she can live a healthy and long life.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Only 3
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3
Ans : (B)


44. Which of the following is not a gallantry Award ?
(A) Vir Chakra
(B) Jeevan Raksha Padak
(C) Ashok Chakra
(D) Mahavir Chakra
(E) Saraswati Samman
Ans : (E)


45. Heavy Water is normally used by which of the following industries ?
(A) Nuclear Power generation plants
(B) Pharma Industry
(C) Paper Industry
(D) Sugar plants
(E) None of these
Ans : (A)


46. As per news items published in various newspapers, Italy has offered its help in developing ‘SMEs’ in India. What is the full form of ‘SME’ ?
(A) Small and Monopolistic Economy
(B) Small and Medium Enterprises
(C) Speedy and Mechanical
(D) Small and Medium Level Economy
(E) None of these
Ans : (B)


47. Which of the following indexes is developed to measure life expectancy, level of literacy, education and standard of living of people in a country ?
(A) Inflation
(B) Sensex
(C) Human Development Index
(D) SLR
(E) None of these
Ans : (C)


48. Which of the following is a type of tax levied by the Govt. on goods and services ?
(A) SAT
(B) NET
(C) PAN
(D) VAT
(E) None of these
Ans : (D)


49. Who amongst the following was made the Chairman of the National Land Reforms Council ?
(A) Smt. Sonia Gandhi
(B) Arjun Singh
(C) Pranav Mukherjee
(D) Kamal Nath
(E) Manmohan Singh
Ans : (E)


50. Which of the following is not a foreign bank working in India ?
(A) HSBC
(B) Barclays
(C) Standard Chartered
(D) Yes Bank
(E) All are foreign banks
Ans : (E)

Wednesday, September 14, 2011

KVB adjudged best bank of the year

Karur-headquartered Karur Vysya Bank has bagged the CNBC – TV 18 Best Bank and Financial Institution award under the old private sector bank category. KVB's Chief Executive and Managing Director, Mr K Venkataraman, received the award on behalf of the bank from the Minister for Corporate Affairs Mr Veerappa Moily at Mumbai on September 12. This is the third award for the bank during the 2011-12 fiscal, the others being the FIBAC Banking Award (for cost efficiency) followed by Banking Technology Excellence Award (for mobile banking) among small banks in the private sector.

Monday, August 29, 2011

BANK EXAMS GENERAL AWARENESS PRACTICE MCQs


1. 'Global Market' means market of?
1) USA
2) China
3) OPEC members
4) European Union Countries
5) All major countries and their alliances

2. Growth for 2011-12 has been -8.8% was the news in major news papers. This means which of the following grew at this rate during that period?
1) GDP
2) Money supply
3) Foreign Exchange Reserves
4) Inflation
5) Price Index

3. What is the full form of  LAF?
1) Liquid Advance & Finance
2) Liquidity Adjustment Facility
3) Legal Adjournment Facility
4) Local Advance Finance
5) Late Arrival of Finance

4. Headquarter of the International Monetary Fund (IMF) is in?
l) Geneva
2) Paris
3) London
4) Manila
5) Washington DC

5. As per newspaper reports ANZ was given licence to open branch in Mumbai. ANZ is a bank based in?
1) Australia
2) Argentina
3) Afghanistan
4) Angola
5) Austria

6. Whenever somebody needs foreign-currency against Indian Rupee, banks give equivalent amount of desired currency based on prevalent?
1) Bank Rate
2) Currency rate
3) policy rate
4) exchange rate
5) base rate

7. Banks recover term loan from the parties in EMIs. What the letter 'E' represents in the term?
1) Easy
2) Effective
3) Equated
4) Essential
5) Economical

8. Which of the following is NOT a scheduled Commercial Bank?
1) IDBI Bank
2) Axis Bank
3) HDFC Bank
4) NABARD
5) Kotak Mahindra Bank

9. POSCO is a company which manufactures?
1) Cement
2) Penna products
3) Sugar
4) Textiles
5) Steel

10. The financial results of banks and other organizations normally are expressed in quarters. What does Q -1 means?
1) Results of January - March
2) Performance during April-June
3) Profits during July -September
4) The period when the profits were highest
5) None

11. Which of the following certainly is an effort in the direction of Financial Inclusion?
1) Internet Banking
2) Anywhere Banking
3) No-frills Accounts
4) Foreign Currency Accounts
5) All of these

12. Which of the following organizations has offered a credit of US $225 million to India to mitigate impact of cyclones?
1) IMF
2) World Bank
3) WTO
4 ) ADB
5) UNESCO

13. Who amongst the following Padma Bhushan Awardees is a famous banker?
1) Mr. Azim H. Premji
2) Mrs. Kapila Vatsyayam
3) Mrs. Chanda Kochhar
4) Mrs. Waheeda Rehman
5) Mr. Brajesh Mishra

14. Wages to workers of which of the following is now revised and are based on the Consumer Price Index (CPI)?
1) MGNREGA
2) Anganwadi workers
3) Teachers involved in Operation Black Board
4) Health workers in Rural Areas
5) None of these

15. Which of the following Acts is specially launched to facilitate banks in recovery of bad loans?
1) RBI Act
2) Banking Regulation Act
3) Companies Act
4) Income Tax Act
5) SARFAESI Act

16. The financial assistance or loans of Rs.10,000/- by a bank very a small borrower will be called?
1) Business finance
2) Govt Finance
3) Micro finance
4) Small finance
5) KYC finance

17. What does letter 'P' denote in the term 'PAN' issued by the Income Tax Department?
1) Provisional
2) Private
3) Personal
4) Permanent
5) Postal

18. The Head Office of the Unique Identification Authority of India is located in ?
1) Bangalore
2) Mumbai
3) New Delhi
4) Chennai
5) Hyderabad

19. As decided by the Govt. of India, home States will now get more shares in Power Generation. This will be upto __
1) 25%
2) 30%
3) 40%
4) 50%
5) 65%

20. Who amongst the following can NOT work as a Business Corres-pondent, as given in the scheme launched by the banks?
1) Kirana Store
2) Post Office
3) Self Help Group
4) A Bank Officer
5) Cooperative Society

21. Some banks are financing big projects like construction of Roads/Bridges etc. Financing to such projects means banks are helping exactly in?
1) Infrastructure Development 2) Project Management
3) Developing Core Sector Industry
4) Financial Inclusion
5) All of these

22. As we know lot of new concepts are being used in the field of banking these days. Which of the following is NOT one such conc-ept/product directly associated with banks?
1) E-payment
2) SMS Alert
3) ATM Debit Card
4) Demat Account
5) Number Portability

23. Which of the following is NOT a Nationalized Bank ?
1) UBI
2) CBI
3) Yes Bank
4) Syndicate Bank
5) Indian Bank

24. As predicted by the World Bank, Indian economy will grow faster than which of the following countries in 2012?
1) China
2) USA
3) Japan
4) France
5) Germany

25. Who amongst the following cannot open an account in any bank in India?
1) One who is not earning regularly
2) A House wife
3) A student of l0th Standard
4) A farmer who owns a small piece of land
5) An individual who is well to do out his source of income is not known

26. Which of the following banks has taken over the Centurion Bank of Punjab ?
1) ICICI Bank
2) IDBI Bank
3) HDFC Bank
4) AXIS Bank
5) None of these

27. Inflation has become a major area of concern in India these days. What measures do the Government of India/ RBI norm-ally take to control the same?
A) Fixation of Maximum Prices of the Commodities
B) System of Dual prices
C) Increase in Supply of food grains
D) Control on credit and liquidity in market
1) Only A
2) Only B
3) Only C
4) Only B, C and D
5) All of these

28. Which state government announ-ced that each village in the State with a population of 250 would be declared a "revenue village" for facilitating its development ?
1) West Bengal
2) Orissa
3) Rajasthan
4) Haryana
5) None

29. Who among the following is the author of the novel "Without Dreams"?
1) Shahbano Bilgrami
2) Saeed Mirza
3) Javed Akhtar
4) Shabana Azmi
5) None

30. The Government of India has set up Price Stabilisation Fund for four commodities. Which of the following is NOT covered by the scheme ?
1) Tobacco
2) Coffee
3) Rubber
4) Tea
5) Jute

31. The organizing committee of FIFA World Cup announced the name of the country selected to host the event to be organized in 2014. Who is the host chosen for the same ?
1) Russia
2) Venzeula
3) Bolivia
4) Peru
5) Brazil

32. Who among the following is the author of the book :'Half a life'?
1) Mark Tully
2) Deepak Chopra
3) Chetan Bhagat
4) Ved Mehta
5) V.S. Neipaul

33. In which one of the following states, village level marketing platform has been set up for the first time in the country?
1) Haryana
2) Maharashtra
3) Gujarath
4) Bihar
5) Kerala

34. With which one of the following sports, the name of Parupalli Kashyap is associated?
1) Chess
2) Tennis
3) Badminton
4) Athletics
5) None of these

35. While passing the Finance Bill the Finance Minister agreed to with draw the controversial 'misery tax' on healthcare from the tax proposals. What did this 'misery tax relate to?
1) Expenditure tax for luxury treatment
2) Service tax on air conditioned hospitals and diagnostics
3) Sales tax on expensive healthcare
4) GST on costly hospital and medical treatment
5) None

Answers:
1) 5 2) 1 3) 2 4) 5 5) 1 6)5 7) 3 8) 4 9) 5 10) 2 11) 3 12) 2 13) 3 14) 1 15) 5 16) 3 17) 4 18) 3 19) 4 20) 4 21) 1 22) 5 23) 3 24) 1 25) 3 26) 3 27) 5 28) 3 29) 3 30) 5 31) 5 32) 5 33) 3 34) 3 35) 2

Friday, August 26, 2011

Bank of Baroda Clerk Exam Paper 2011


Socio-economic, Banking and Computer Awareness

1. Which of the following nations is considered the originator of the concept of Micro Finance?
(1) Bangladesh
(2) India
(3) South Africa
(4) Greece
(5)Brazil

2. Which of the following is represented by the letter ‘L' in the abbreviation CAMELS, the rating system used in financial world ?
(1) Loans
(2) Leadership
(3) Liabilities
(4) Liquidity
(5) None of these

3. Repo rate is decided by which of the following organizations?
(1) SEBI
(2) AMFI
(3) All Banks
(4) RBI
(5) IMF

4. Many a times we read a term ‘PPP' in financial dailies/magazines. What is the full form of the same as used in financial world?
(1) Purchasing Power Parity
(2) Per captia Potential Purchases
(3) Public Per captia Power
(4) Present Purchasing Power
(5) Popular Public Preferences

5. The rate of interest on Term Deposits in Banks is stipulated by which of the following?
(1) RBI
(2) Government of India
(3) Indian Banks Association
(4) Banking Codes and Standards Board of India
(5) Individual Banks themselves

6.  Which of the following is not a function of a commercial bank?
(1) Providing project finance
(2) Selling Mutual Funds
(3) Deciding policy rates like CRR, Repo Rates/SLR etc.
(4) Settlement of payments on behalf of the customers
(5) Providing services such as locker facilities, remittances etc.

7. Which of the following carries out ‘Open Market Operations'?
(1) Stock Exchanges in India
(2) Indian Banks' Association
(3) Securities and Exchange Board of India
(4) Planning Commission
(5) Reserve Bank of India

8. The famous name Vikram Pandit is associated with which of the following organizations/banks?
(1) Cairn Energy
(2) ICICI Bank
(3) Pepsi Co.
(4) Vodafone
(5) Citigroup

9. Which of the following is the main function of I.M.E.?
(1) Finance investment loans to developing countries
(2) Act as a private sector lending arm of the World Bank
(3) Help to solve balance of payment problems of member countries
(4) Arrange international deposits from banks
(5) None of these

10. Which of the following is not a mode of foreign capital inflow to India?
(1) FDI
(2) FII
(3) NRI Accounts
(4) No Frills Accounts
(5) All these are valid for foreign capital inflow

11. Five Year Plans in India are finally approved by which of the following bodies?
(1) National Development Council
(2) President on the advice of Prime Minister
(3)  Union Cabinet
(4) Planning Commission
(5) Finance Minister

12. Which of the following schemes is launched specifically for helping Senior Citizens to avail loan by mortgage of their residential property?
(1) English Mortgage Scheme
(2)  Senior Capital Loan Scheme
(3) Reverse Mortgage Loan Scheme
(4) DEMAT Account Scheme
(5) None of these

13. The most appropriate measure of a country's economic growth is___
(1) Net National Product
(2) Net domestic product
(3) Gross domestic product
(4) Per capita real income
(5) Total Foreign Investment in a year

14. In order to streamline the functioning of MFI sector the RBI had appointed a committee. The committee was headed by___
(1) Dr. Y.V.Redddy
 (2) Shri M.V.Nair
(3) Shri Y.H.Malegam
(4) Dr. D.Subbarao
(5) Smt. Usha Thorat

15. The census in India is done after a gap of every-
(1) 5 years   
(2) 10 Years
(3) 12 Years
(4) 15 Years
(5) None of these

16. Structure of Basel II is based on how many pillars?
(1) Two         
(2) Three
(3) Four       
(4) Five
(5) Six

17. Which of the following is/are the depositories in India handling dematerialized shares?
(A) National Payment Corporation of India
(B) Central Depository Service (CDSL)
(C) Bombay Stock Exchange (BSE)
(1) Both (A) & (B)
(2) Only (B)
(3) Only (A)
(4) Only(C)
(5) All (A),(B) & (C)

18. What does the term NSDL stand for?
(1) National Securities Development Limited
(2) National Securities Depository Limited
(3) National Safety Development Limited
(4) Natural Safety Development Limited
(5) National Social & Developmental Liabilities

19. Non-Banking Financial Company (NBFC) does not have which of the following functions?
(1) Equipment leasing
(2) Housing finance and investments in financial securities
(3) Hiring & Purchasing Assets.
(4) Demand Deposits
(5) None of these

20. Insurance business in India is regulated by___
(1) Life Insurance Corporation of India
(2) SEBI
(3) Reserve Bank of India
(4) Insurance Regulatory & Development Authority (IRDA)
(5) AMFI

21. Basel III in banks is being planned to be implemented from which of the following years?
(1) 2012           
(2) 2013
(3) 2014           
(4) 2015
(5) 2019

22. Money Laundering refers to which of the following?
(1) Conversion of assets into cash
(2) Conversion of Money which is illegally obtained
(3) Conversion of cash into gold
(4) Conversion of gold into cash
(5) Conversion of shares into cash

23. As per the repots in various newspapers, RBI has asked banks to make a plan to provide banking service to all villages having a population of 2000. This directive issued by the RBI will fall in which of the following categories?
(1) Plan for Financial Inclusion
(2) Efforts to meet the targets of Priority Lending
(3) Extension of Relief Packages to the Farmers
(4) Extensions of Internal and Branchless Banking
(5) None of these

24. The price at which the Govt. Purchases food grain for maintaining the public distribution system is known as-
(1) Ceiling prices
(2) Procurement price
(3) Minimum Price
(4) Issue Price
(5) Distribution price

25. Which of these books is written by Kiran Desai?
(1) A Village By the Sea
(2) Darkness at Noon
(3) Lolita
(4) My Son's Father
(5) The Inheritance of Loss

Computer Awareness
26. The ___controls communications for the entire computer system.
(1) Arithmetic-logic unit
(2) Semiconductor
(3) Motherboard
(4) Coprocessor
(5) None of these

27. A ___is approximately 1 million bytes.
(1) Megabyte
(2) Kilobyte
(3) Gigabyte
(4) Terabyte
(5) None of these

28. Which of the following is formally defined as a criminal action perpetrated primarily through the use of a computer?
(1) Phishing
(2) Hacking
(3) Cybercrime
(4) Social networking
(5) None of these

29. Hardware used to translate words, sound images and actions that People understands into a form that the system unit can process is known as-
(1) Device drivers
(2) Device readers
(3) Input devices
(4) Output devices
(5) None of these

30. Being- means being familiar enough with computers in such a manner that you understand their capabilities and limitations.
(1) Computer literate
(2) Computer competent
(3) Computer savvy
(4) Technology literate
(5) None of these

31. The System component that controls and manipulates data in order to produce information is called the -
(1) Keyboard
(2) Microprocessor
(3) Monitor
(4) Mouse
(5) None of these

32. The container that houses most of the electronic components that make up a computer system is known as the -
(1) Arithmetic -logic unit
(2) Central processing unit
(3) RFID
(4) System catalog
(5) None of these

33. How a network is arranged and how it shares information and resources is called a network___
(1) Topology
(2) Strategy
(3) Protocol
(4) Architecture
(5) None of these

34. These chips are specifically designed to handle the processing requirements related to displaying and manipulating 3-D images.
(1) Graphics coprocessors
(2) Arithmetic - logic unit processors
(3) Control unit processors
(4) CISC chips
(5) None of these

35. Which type of software is used to make a slide show ?
(1) Spreadsheets software
(2) World processing software
(3) Presentation software
(4) System software
(5) None of these

36. RAM is referred to as- storage.
(1) Direct  
(2) Volatile
(3) Secondary
(4) Sequential
(5) None of these

37. The - tells the rest of the computer how to carry out a program's instruction.
(1) ALU
(2) Control unit
(3) System unit
(4) Motherboard
(5) None of these

38.  The combination of operating system and processor in a computer is referred to as computers'___
(1) Firmware
(2) Specification
(3) Minimum requirements
(4) Platinum
(5) None of these

39. The position of a disk that contains no stored data, but may contain latent data is called-
(1) RAM slack
(2) A cluster
(3) Swap space
(4) Unallocated space
(5) None of these

40. What is keyboard used for?
(1) Input text and numbers and send commands to the computer
(2) To create new keys to use with your computer
(3) To open the computer up
(4) To create pictures and images and send them to your computer
(5) None of these

41. The information processing cycle includes the following processes -
(1) Input, processing, output, storage
(2) Input, output, manipulation, arithmetic
(3) Data, processing, printing, editing
(4) Storage, display, data, information
(5) None of these

42. How tightly the bits can be packed next to one another on a disk is referred to as-
(1) Tracks                  
(2) Sectors
(3) Density                
(4) Configuration
(5) None of these

143. What are the speakers attached to your computer used for?
(1) Displaying images
(2) Sending messages
(3) Storing messages
(4) Handling sound and music
(5) Make system look technical

44. Tape is described as using this type of access-
(1) magneto-optical
(2) DVD
(3) Direct
(4) Disastrous
(5) None of these

45. Many experts are predicting that this revolution is expected to dramatically affect the way we communicate and use memory___
(1) Graphics
(2) Input
(3) Computer technology
(4) Industry
(5) Wireless

46. The acronym DBMS stands for what?
(1) Double-blind management setup
(2) Document binder management system
(3) Data binding and marketing structure
(4) Database methodology system
(5) None of these

47. The Name of the location of a particular piece of data is its___
(1) Address
(2) Memory name
(3) Storage site
(4) Data location
(5) None of these

48. The arithmetic/logic unit performs the following actions___
(1) Checks data for accuracy
(2) Does calculations using addition, subtraction, multiplication, and division
(3) Does logical comparisons, such as equal to, greater than, less than
(4) Does both calculations and logical comparisons
(5) None of these

49.The most powerful type of computer is___
(1) Mainframe computers
(2) Microcomputers
(3) Minicomputers
(4) Synocomputers
(5) Supercomputers

50. Letters, memos, term papers, reports and contracts are all examples of ___
(1)  Models
(2) Spreadsheets
(3) Documents
(4) menus
(5) None of these

ANSWERS:
 
    1) 1         2) 4       3) 4     4) 1      5) 5      6) 3     7) 3      8) 5       9) 3    10) 4
    11) 1    12) 3    13) 3    14) 3    15) 2    16) 2    17) 2    18) 2    19) 4    20) 4
    21) 5    22) 2     23) 1    24) 2    25) 5    26) 3    27) 1    28) 3    29) 3    30) 1
    31) 2    32) 5     33) 4    34) 1    35) 3    36) 2    37) 2    38) 5    39) 3    40) 1
    41) 1    42) 3    43) 4    44) 3    45) 5    46) 5    47) 4     48) 4    49) 5    50) 3